Almelo en Huijze Almelo

      back

      1. De Götte in Almelo (1)

      Almelo heeft verschillende riviertjes (wateren). Een auteur uit beschrijft in 1936: [J.Okker, Almelo Vroeger en Thans, 1936]:
      "De Lolee stroomt in de richting van Huize Almelo, maar buigt bij de oude badinrichting van den heer Bal naar het Noorden om en vervolgt haar weg achter het Sluitersveld langs.
      Wel komt bij de buiging uit de Loo lee een flinke zijtak, die "Die Hage" (De Hagen). Deze heeft een eindje verder, even voorbij Castello, weer een zijtak :De Kleine Hagen", waardoor de grachten om den Huize Almelo gevoed worden, alsmede het bekende "Kolkje" (achter de Grote Kerk)."
       
      Dezelfde auteur beschrijft een foto van de Grotestraat [vanaf de Kerkstraat in de richting van de Oranjestraat]:
      "Bij de Götte ziet u op de oude foto een boerenwagen staan; denkelijk wordt daar turf opgeladen uit een scheepje, dat in de Götte ligt. en daar is komen varen via het Kolkje en dan onderdoor het opgebogen bruggetje bij de Heerengracht en langs "De Bunzing" (thans Doelengang). De Götte ging onderdoor de Grootestraat en kwam aan de andere zijde te voorschijn onder den naam van de Hagengracht. Aan weerskanten van de straat (Grotestraat,dus) stond voor deze niet reukloze wateren een ijzeren hekwerkje".
      En verder: " Een paar jaren nadat de oude foto (van 1891) is gemaakt, is de Hagengracht gedempt en zijn de huizen van slager Meuleman en Cuperus weggebroken om de nieuwe straat, die den naam van 't watertje heeft gekregen, te doen aansluiten aan de Grootestraat."

      2. De Götte in Almelo (2)
      Vanaf het Kolkje (achter het kasteel Almelo) liep De Götte naar de Grotestraat ( halverwege tussen de Kerkstraat en Oranjestraat). De Götte liep onder de Grotestraat door. Aan de andere zijde heette het de Hagengracht. De Hagengracht liep in de richting van de markt en kwam op de hoek waar het kantongerecht nu staat in De Molenstreng. Deze liep achter de huizen van "De Werf" en langs het Marktpad om zich weer te verenigen met een ander watertje dat uit de Loo Lee afkomstig is "De Almelosche AA".

      3. De Götte in Almelo (3)
      Fungeerde in Almelo ongeveer als een open riool. (zie de opmerkingen over de stank, onder (1)).


      2. Sommerhausen (2)

      Op 29 febr. 1748 wordt in Sommerhausen geboren Frederik Lodewijk Christiaan des H.R. Rijksgraaf van Rechteren Limpurg. Hij wordt gedoopt in Würzburg op 2 maart 1748.
      [bron: archieven Huize Almelo]


      3. Sommerhausen (3)

      De heer H. G. Yelin uit Sommerhausen maakt in 1755 een gedicht naar aanleiding van de genezing van kinderpokken van Joachim van Rechteren.
      [bron: Archieven Huize Almelo, 733]


      4. Sommerhausen (4)

      De heer S. Uebel uit Sommerhausen stuurt een rekening naar de graaf van Almelo voor het beheer (van 1757-1767) van de Limpurg-Speckfeltse erfgoederen.
      [bron: Archieven Huize Almelo, nr 2613]


      5. Sommerhausen (5)

      De heer Georg Stadelmann uit Sommerhausen schrijft brieven aan de graaf van Almelo, 1769 en 1771..
      [bron: Archieven Huize Almelo, nr 510]


      6. Huwelijksregister

      Volgens de huwelijksinschrijving is Johan Georg Nieuwerth afkomstig uit "de graafschap Limburg".
      Huwelijksinschrijving in trouwboek:

      "Johan Georg Neuwirth nagel. zoon van Johan Christiaan Neuwirth j.m. met Margarita Sophia Elisabetha Beyer nagl. dogter van Johan Lodewijk Beyer beyde uit de graafschap Limburg thans woonagtig op den huijze Almelo"
      (bron: Meurs)


      7. Allen dienstbaar aan Huize Almelo

      Johan Georg Nieuwerth woont evenals zijn vrouw Margaretha (Margarita) Beyer blijkbaar op Huize Almelo en zijn in dienst van de graaf. De vader van Margaretha Beyer,  Johan Lodewijk Beyer werkt ook voor de graaf.
      De zoon van Johan Georg Nieuwerth en Margaretha Beyer, Johan Reinhard Nieuwerth is ook werkzaam als kleermaker en palfrenier.

      Jacob Nieuwerth schrijft dat hij gegevens heeft van oud wethouder Scholten:

      " Johan Christiaan Nieuwerth afkomstig uit Duitsland, kind Johan Georg 1730,
      getrouwd in 1769 te Almelo met Magretha Sophia Beyer, geboren 1740 en overleden 1810. Ouders Johan Lodewijk Beyer, dienende allen Huize Almelo.
      Hieruit zijn geboren Johan Reinhard kleermaker en Palvenier Huize Almelo 1769.
      (Dit is overgenomen van den Heer Scholten oudwethouder documentaire van familie uit vroeger. Gagel(str?) 8, Almelo.)"
      [ wethouder Scholten heeft genealogie bedreven, stichting van Heemkunde museum te Almelo]

      NB. In deze tekst is Margaretha Sophia Beyer in 1740 geboren. In het handgeschreven documentje staat: "Den  6 Mei 1810 is Gestorven Margrita. Sophia Elizabet Beijer Huijs Vrouw van Johan Georg Nieuwerth, out 75 Jaaren" En met balpen is later daar het geboortejaar 1735 aan toegevoegd.

        back